Ключові відмінності між бізнес-аналітиками та фахівцями з бізнес-аналітики

«Бізнес-аналітик» і «фахівець з бізнес-аналітики» — це дві назви посад, які не слід використовувати як взаємозамінні. Важливо розуміти різницю між бізнес-аналітиками та професіоналами з бізнес-аналітики. Читайте далі, щоб дізнатися більше про кожну роль і дізнатися, чим вони відрізняються.

 

Хто такий бізнес-аналітик?

Бізнес-аналітик є агентом змін. ІТ-директор визначив бізнес-аналітиків як «гнучких працівників, які стоять на межі між ІТ та бізнесом, щоб допомогти подолати розрив і підвищити ефективність». Джерело повідомило, що бізнес-аналітики відповідають за:

  • Керівництво підприємствами щодо вдосконалення процесів, продуктів, послуг і програмного забезпечення за допомогою аналізу даних
  • Взаємодія з бізнес-лідерами та користувачами, щоб зрозуміти, як зміни, керовані даними, можуть підвищити ефективність і додати цінність
  • Робота з наборами даних для покращення продуктів, обладнання, інструментів, програмного забезпечення, послуг або процесів

За словами ІТ-директора, співробітника Robert Half Technology, бізнес-аналітики потребують «чіткого розуміння нормативних вимог і вимог до звітності, а також великого досвіду прогнозування, бюджетування та фінансового аналізу в поєднанні з розумінням ключових показників ефективності…»

Термін «бізнес-аналітик» стосується будь-кого, хто займається бізнес-аналізом, незалежно від посади чи ролі в організації. Професіонали з бізнес-аналізу включають не лише людей з посадою «бізнес-аналітик», але також часто включають:

  • аналітики бізнес-систем
  • системні аналітики
  • Вимоги до інженерів
  • аналітики процесу
  • менеджери по продукту
  • власники продукту
  • аналітики підприємства
  • бізнес-архітекторів
  • консультанти з управління

Оскільки всі ці посади (та інші) підпадають під парасольку «бізнес-аналітик», деякі люди віддають перевагу терміну «професіонал з бізнес-аналізу», а не «бізнес-аналітик».

Хто такий спеціаліст з бізнес-аналітики?

Професіонал із бізнес-аналітики – це особа, яка бере необроблені дані компанії та розуміє їх. Потім вони діляться своїми ідеями з керівниками компанії, щоб можна було приймати кращі бізнес-рішення, які, як ми сподіваємося, призведуть до кращих бізнес-результатів. У блозі програми бізнес-аналітики Гарвардського університету зазначено: «Бізнес-аналітика зосереджена на даних, статистичному аналізі та звітності, щоб допомогти досліджувати та аналізувати ефективність бізнесу, надавати розуміння та виробляти рекомендації для покращення ефективності».

У блозі також зазначено, що завдання професіоналів бізнес-аналітики полягає в тому, щоб покращити продукт, маркетинг або досвід клієнтів. Вони роблять це, використовуючи знання, отримані з даних, а не аналізуючи функції та процеси. Це дуже відрізняється від ролі бізнес-аналітика.

BA Times пояснила, чим професіонали бізнес-аналітики відрізняються від бізнес-аналітиків:

  • «Бізнес-аналітик не працює з даними, а здебільшого стурбований процесами та функціями. Навпаки, звітність і дані є ключовими компонентами роботи професіонала бізнес-аналітики».
  • «Бізнес-аналітик не працює з даними, а здебільшого стурбований процесами та функціями. Навпаки, звітність і дані є ключовими компонентами роботи професіонала бізнес-аналітики».

Бізнес-аналітики та спеціалісти з бізнес-аналітики однаково важливі

І професіонали бізнес-аналітики, і професіонали бізнес-аналітики однаково важливі. Особи в цих ролях працюють разом, щоб забезпечити успішне постачання кінцевого продукту. Для обох типів професіоналів корисно дізнатися про обов’язки іншої ролі. Це допоможе їм ефективніше працювати в команді.

Як професіонал з бізнес-аналізу, ви зацікавлені в аналітиці бізнес-даних? Якщо так, облікові дані IIBA Specialization in Business Data Analytics можуть допомогти вам утвердитися в цій галузі.

Джерело

Усi Статтi