Німеччина розширює можливості роботи для іноземних студентів під час навчання!

Німеччина продовжує впроваджувати поетапну серію нових заходів, передбачених нещодавно прийнятим законом.

Закон спрямований на збільшення кількості іноземних працівників, зокрема кваліфікованих, у Німеччині та покликаний вирішити проблему дефіциту на ринку праці в країні.

Останні заходи, викладені в Законі, набули чинності 1 березня 2024 року, включаючи низку важливих нових правил для іноземних студентів.

Перш за все, іноземні студенти з-поза меж Європейського Союзу тепер можуть працювати до 20 годин на тиждень (це більше, ніж раніше - 10 годин на тиждень). Важливо, що це положення тепер також поширюється на студентів, які в'їжджають до Німеччини, але не були прийняті до німецького університету - тобто, під час пошуку в країні для вступу на програму - або на тих, хто займається вивченням німецької мови або іншими підготовчими курсами до вступу у вищі навчальні заклади.

"Це створює гнучкість, полегшує забезпечення засобів до існування та полегшує перехід на ринок праці. Це робить ще більш привабливим приїзд до Німеччини, щоб розпочати навчання або професійну підготовку і залишитися тут як кваліфікований працівник після закінчення навчання", - зазначається у супровідній заяві Федерального міністерства освіти і науки.

Як і в будь-якій іншій країні, де було розширено права на працевлаштування, ці заходи, очевидно, також матимуть ефект підвищення конкурентоспроможності Німеччини на міжнародних студентських ринках. На початку 2023 року Німецька служба академічних обмінів (DAAD) опублікувала позиційний документ, в якому запропонувала посилити співпрацю між вищими навчальними закладами та урядом, щоб подвоїти показник утримання іноземних випускників у країні.

"У Німеччині ми вже кілька років йдемо до дедалі більшого розриву у кваліфікованих працівниках на ринку праці. Водночас Федеративна Республіка стає дедалі популярнішою як місце для навчання, - сказав тоді президент DAAD д-р Джойбрато Мукерджі. "Ми повинні думати про обидві тенденції разом і показувати іноземним студентам шлях до професійної кар'єри в Німеччині більш ефективно і в більшій кількості. Вони висококваліфіковані та добре інтегровані, і ми повинні більш стратегічно використовувати їхній захоплюючий потенціал як кваліфікованих працівників у Німеччині. Як DAAD, ми вважаємо, що політика, університети та промисловість несуть спільну відповідальність у цьому питанні".

Заходи від 1 березня також слідують за спільною заявою DAAD та Федерального міністерства освіти та досліджень, зробленою у грудні 2023 року, в якій зазначається, що до 2023 року

  • фінансування до 120 мільйонів євро до 2028 року з метою полегшення переходу до роботи для іноземних випускників; та
  • запровадження двох нових програм інтеграції робочої сили, покликаних сприяти утриманню іноземних випускників.

Німеччина повідомила про рекордно високий рівень зарахування іноземних студентів у 2022/23 навчальному році. Того року кількість іноземних студентів сягнула 367 578, що на 5% більше, ніж роком раніше, причому значну частину цього зростання забезпечили студенти з країн, що не входять до складу ЄС, зокрема з Індії та Китаю.

джерело: monitor.icef.com

 

Усi Новини