Перегляд Graduate Route: що очікувати від змін у Великобританії?

Цього тижня міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі офіційно ініціював перегляд урядом програми Graduate Route щодо прав випускників на працевлаштування після навчання.

У листі від 11 березня на ім'я голови Міграційного консультативного комітету (MAC) Брайана Белла міністр Клеверлі виклав технічне завдання для перегляду і попросив MAC завершити свою роботу до 14 травня 2024 року - крайній термін, який передбачає вікно приблизно в 10 тижнів для завершення роботи MAC.

Уряд Великої Британії раніше оголосив про перегляд і очікував на нього вже кілька місяців. Програма Graduate Route була запущена в липні 2021 року і є "програмою, яка дозволяє [іноземним] студентам залишатися в країні протягом двох років (або трьох років для аспірантів) після закінчення навчання". Нещодавній аналіз, проведений Університетами Великої Британії, показав, що розширені права на працевлаштування після закінчення навчання, доступні в рамках Graduate Route, допомогли залучити понад 600 000 додаткових іноземних студентів та понад 60 мільярдів євро в економіку Великої Британії в період з 2019/20 по 2023/24 роки.

 

Вимагає перегляду

"Ми хочемо зрозуміти, чи відповідає [програма] своїм ширшим цілям, зокрема, залученню та утриманню найкращих і найздібніших студентів у Великій Британії та підтримці досконалості британської вищої освіти", - сказала міністр Клеверлі. "Ми хочемо переконатися, що Graduate Route не є об'єктом зловживань. Зокрема, щоб попит на навчальні візи не був зумовлений скоріше бажанням іммігрувати, ніж здобути освіту... Іноземний студент може витратити відносно невелику суму на оплату однорічного курсу і отримати доступ до двох років без вимоги працевлаштування за програмою для випускників, а потім до чотирьох років доступу до зниженого порогу заробітної плати за програмою для кваліфікованих працівників. Це означає, що іноземні випускники можуть отримати доступ до ринку праці Великої Британії із заробітною платою, значно нижчою за ту, яка встановлена для більшості кваліфікованих працівників-мігрантів".

 

Технічне завдання

У листі міністра внутрішніх справ також викладено технічне завдання для перегляду, а саме те, що має бути розглянуто в процесі: 

  • "Будь-які докази зловживання програмою, включаючи невідповідність програми ії призначенню.
  • Хто користується програмоюі які університети вони закінчили.
  • Демографічні показники і тенденції для студентів, які отримують доступ до навчальної візи і згодом виходять на ринок праці Великої Британії за допомогою програми Graduate.
  • Чим займаються студенти під час і після навчання за програмою, і чи роблять студенти, які просуваються по програмі, свій внесок в економіку.
  • Аналіз того, чи не підриває магістерська програма цілісність і якість системи вищої освіти Великої Британії, включаючи розуміння того, як магістерська програма ефективно контролює якість підготовки іноземних студентів".

Голова MAC Белл відповів на лист Секретаря письмово 12 березня і погодився, що комітет проведе перевірку. Він також висловив своє занепокоєння щодо очікуваних термінів проведення перевірки: "[Ми] підтверджуємо ваше прохання надати звіт до 14 травня 2024 року. Ми хотіли б зазначити, що часові рамки для цього перегляду набагато коротші, ніж для звичайної комісії. Таким чином, це суттєво обмежить якість і кількість доказів, які ми можемо надати для відповіді на питання, що містяться в листі-замовленні. Ми не зможемо провести збір доказів, враховуючи терміни, встановлені урядом для цієї комісії. Ми також зазначаємо, що урядові знадобилося більше часу, щоб доручити нам цю роботу, ніж нам було надано для завершення огляду".

Професор Белл звернувся до Міністерства внутрішніх справ з проханням терміново надати ряд даних для використання в огляді, і щоб ці дані були доставлені до MAC до 26 березня.

 

Питання часу

Університети Великої Британії також висловили свою думку з приводу короткого терміну для перегляду. Міжнародний директор Universities UK Джеймі Ерроусміт сказав: "Ми глибоко стурбовані прискореним графіком, який, як видається, зумовлений політичними, а не економічними міркуваннями. Уряд повинен надати MAC час, необхідний для належного розгляду віз для випускників, дозволивши комітету розглянути весь спектр доказів і провести змістовні консультації, замість того, щоб просити їх поспішати з відповіддю".

 

Усi Новини