Уряд Канади набирає висококваліфікованих іноземців у США для переїзду до Канади

Уряд Канади набирає висококваліфікованих іноземців, які працюють у Сполучених Штатах та передислокують їх до Канади. Ця програма виявилася настільки успішною, що досягла мети в 10 000 заявників лише за один день

Цього тижня уряд запустив спеціальний дозвіл на роботу для іноземних працівників, які вже отримали візу H-1B у США, яких налічується майже 600 000.  Квота програми на 10 000 осіб була заповнена в перший день тижня, повідомив Associated Press міністр імміграції Канади Шон Фрейзер.

 

Фрейзер сказав, що його уряд побачив можливість у нещодавніх масових звільненнях у технологічному секторі США.

«Ми хотіли скористатися можливістю, — сказав Фрейзер. «Віза H1-B має унікальну функцію, яка говорить, що якщо ви не знайдете альтернативних домовленостей для роботи протягом 60 днів, вам не дозволяється залишатися в Сполучених Штатах».

Щороку до 85 000 людей відбираються для отримання візи H-1B у США, опорі таких технологічних гігантів, як Amazon.com Inc., Google Alphabet Inc., Facebook Meta Platforms Inc. і International Business Machines Corp.

Візова програма H-1B дозволяє американським компаніям наймати іноземних працівників у спеціальних професіях у таких галузях, як технології, інженерія та медицина. Зазвичай вони видаються на три роки з можливістю поновлення. Якщо їх звільняють з компанії в США, яка їх спонсорувала, вони повинні знайти роботу та отримати спонсорство протягом 60 днів.

Цей крок стався в той момент, коли хвиля звільнень вразила технічний сектор США. Такі компанії, як Meta, Amazon і Google, зробили скорочення.

Служба громадянства та імміграції США повідомила, що у  близько 50 000 осіб були скасовані візи H-1B через втрату роботи в період з жовтня 2022 року по квітень 2023 року, а близько 12 500 не перевели свої візи на інший легальний статус.

 

«Технічні працівники дуже уважно стежать за тими можливостями, які існують для них», — сказав Фрейзер. «Вони підуть туди, де вони потрібні».

 

Фрейзер сказав, що деякі представники технологічної індустрії вже попросили його подвоїти масштаб програми, але він сказав: «Ми хочемо побачити, як технологічний сект здатен це прийняти».

Фрейзер сказав, що він також розглядає способи збільшення віз для висококваліфікованих працівників технічної сфери, набраних з інших частин світу.

Минулого місяця на технічній конференції Collision у Торонто Фрейзер рекламував дозвіл на роботу в Канаді для власників американських віз H-1B. Конференція приваблює працівників технологій з усього світу.

Дозвіл на роботу в Канаді включає варіанти дозволу на навчання або роботу для супроводжуючих членів родини власників візи H-1B США. Він став доступним 16 липня і мав діяти протягом одного року або доки імміграційні органи не отримають 10 000 заявок.

Брюс Гейман, посол США в Канаді за часів адміністрації Обами, сказав, що виграш Канади в програмі буде втратою для США.

 

«Канада бачить можливість залучити талановитих людей до Канади, і якщо ми не зможемо їх утримати, соромно за нас і подяка Канаді за те, що вони знайшли можливість і залучили їх», — сказав Хейман.

 

Репортер Associated Press Ребекка Сантана написала цей звіт із Вашингтона.

 

 

Усi Новини